Η παιδοορθοπεδική, δηλαδή η ενασχόληση με τις ορθοπεδικές παθήσεις και τους τραυματισμούς στα παιδιά αντιμετωπίζει τρείς σοβαρές προκλήσεις.

Πρώτη πρόκληση η προσέγγιση του παιδιού. Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη και τα νήπια αδυνατούν τις περισσότερες φορές να περιγράψουν τα ενοχλήματα και αρκετές φορές ακόμη και να εντοπίσουν το σημείο του σώματος που πονά.

Δεύτερη πρόκληση η διαφορετική ανατομία των παιδιών. Τα παιδιά μεγαλώνουν! Στα οστά τους υπάρχουν οι συζευτικοί χόνδροι δηλαδή τα σημεία από τα οποία αναπτύσσονται. Σε περίπτωση καταγμάτων που διαταράσουν τους συζευτικούς χόνδρους η ανατομική ανάταξη και οι ήπιοι χειρισμοί είναι απαραίτητα στοιχεία για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

Τρίτη πρόκληση η συμμόρφωση. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μακριά από παιχνίδι και δραστηριότητες ειδικά τα μικρότερα. Σε περίπτωση που χρειάζεται να εφαρμοστεί κάποιος γύψος, ειδικές τεχνικές μπορεί να εξασφαλίσουν την ακεραιότητά του για όσο διάστημα χρειάζεται.

Η ενασχόλησή μου με τις ορθοπεδικές παθήσεις και τους τραυματισμούς των παιδιών για είκοσι περίπου χρόνια μου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζω σε πρωτοβάθμιο επίπεδο οποιοδήποτε περιστατικό.

Νεογνικός έλεγχος -Αναπτυξιακές διαταραχές

Διαταραχές της ανάπτυξης  συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής όπως το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, η ραιβοιπποποδία και το ραιβό μετατάρσιο για να αναφέρω τις κυριότερες. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη για την πλήρη και γρήγορη αποκατάσταση. Έτσι λοιπόν άμεση διάγνωση αμέσως μετά τον τοκετό και άμεση έναρξη θεραπείας.

Άλλες συχνές αναπτυξιακές διαταραχές στην παιδική ή εφηβική ηλικία είναι η σκολίωση, η νόσος Perthes η νόσος Blount και άλλες.

 

 

Τραυματισμοί παιδιών και εφήβων

Όπως αρχικά  ανέφερα οι τραυματισμοί των παιδιών έχουν ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση. Τα κατάγματα που αφορούν στον συζευκτικό χόνδρο χρειάζονται ανατομική ανάταξη και πολύ ήπιους χειρισμούς. Συνήθως μία το πολύ δύο απόπειρες ανάταξης επιτρέπονται. Από την άλλη η ποιότητα των ιστών και η επουλωτική ικανότητα είναι μακράν καλύτερη στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Μάλιστα όσο μικρότερη η ηλικία τόσο καλύτερα. Έτσι οι χρόνοι αποθεραπείας παραδείγματος χάριν σε ένα κάταγμα, είναι αντιστρόφως ανάλογοι σε σχέση με την ηλικία. Τα παιδιά επίσης μπορούν πολύ ευκολότερα να υποστηρίξουν το τραυματισμένο μέλος π.χ. κρατώντας πατερίτσες.