Η σπονδυλική στήλη και ειδικά η οσφυική αποτελεί ίσως το μέρος του ανθρώπινου  σώματος με τα συχνότερα προβλήματα η κύρια έκφανση των οποίων είναι ο πόνος.

Κήλη δίσκου

Δισκοπάθεια .Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα “αμορτισέρ” της σπονδυλικής στήλης.Βρίσκονται ανάμεσα στα σπονδυλικά σώματα και μοιάζουν με ένα μαξιλάρι από ίνες, γεμισμένο με τζέλ που απορροφά τα φορτία. Η δισκοπάθεια ξεκινά με την αφυδάτωση του πυρήνα (το τζέλ) και συνεπακόλουθη λέπτυνση του δίσκου,ακολούθως μπορεί να συμβεί διάταση του ινώδους δακτυλίου δηλαδή “ξεχείλωμα” του δίσκου.Η διάταση μπορεί να είναι εντονότερη πρός μία κατεύθυνση συνήθως την οπίσθια όπου βρίσκονται τα νεύρα οπότε την ονομάζουμε προβολή του δίσκου.Μπορεί να πιέζεται κάποιο νεύρο οπότε έχουμε την εμφάνιση της ισχιαλγίας δηλαδή πόνου που αντανακλά στο πόδι ή αν πρόκειται για αυχενική δισκοπάθεια η αντανάκλαση είναι στο χέρι.Σε ένα επόμενο στάδιο η προεξοχή που σχηματίζει ο δίσκος είναι μεγαλύτερη οπότε ονομάζεται πρόπτωση και τα προβλήματα που δημιουργεί είναι μεγαλύτερα.Τελικό στάδιο είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου όπου ο ινώδης δακτύλιος έχει σπάσει με αποτέλεσμα να “χυθεί” προς τα έξω ο πηκτοειδής πυρήνας (το τζέλ).Ο πόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δραματικός όχι μόνο από την πίεση πάνω στο νεύρο αλλά και από τον χυμικό ερεθισμό που προκαλεί ο πηκτοειδής πυρήνας στην νευρική ρίζα.Μπορεί να εμφανιστούν και νευρολογικά προβλήματα όπως παρέσεις νεύρων υπαισθησία μιας συγκεκριμένης περιοχής και αν πρόκειται για τον αυχένα αυχενική μυελοπάθεια.

Ανατομία του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Κήλη δίσκου και πίεση στη νευρική ρίζα

 

Η θεραπεία της δισκοπάθειας είναι κυρίως συντηρητική με ανάπαυση αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα καθώς και φυσιοθεραπεία.Πολύ μεγάλο ρόλο στην μακροπρόθεσμη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και της ποιότητας ζωής του βέβαια παίζει η σωστή γυμναστική υπό την επίβλεψη ειδικού.


Φυσιολογική σπονδυλική στήλη
Οστεοαρθρίτιδα με φθορά των οπισθίων αρθρώσεων μείωση λέπτυνση των δίσκων και δημιουργία οστεοφύτων

Οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη είναι ένα σύνθετο όργανο αποτελούμενο από τους σπονδύλους οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδυλίους δίσκους τις οπίσθιες αρθρώσεις και συνδέσμους.Όλα αυτά τα στοιχεία υπόκεινται σε σταδιακή φθορά και την εμφάνιση τελικά οστεοαρθρίτιδας με όλα τα συνοδά της όπως πόνος, δυσκαμψία,παραμόρφωση. Θεραπευτικά παυσίπονα ή και αντιφλεγμονώδη κατά περίπτωση φυσικοθεραπεία και κυρίως άσκηση. Απώτερη κατάληξη της εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι η σπονδυλική στένωση.

Αρθρίτιδα των οπισθίων αρθρώσεων (κεφαλές βελών),πρόσθια οστεόφυτα (κενό βέλος), λέπτυνση του δίσκου και μείωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος (πλήρες βέλος)

Related Posts