Περιγραφή

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή “κότσι” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται είναι συχνή πάθηση που αφορά κυρίως γυναίκες σε κάθε ηλικία, περισσότερο όμως μετά τα 40 έτη.Χαρακτηριστική η προεξοχή στη βάση του μεγάλου δακτύλου η οποία καθώς πιέζεται στο παπούτσι ερεθίζεται και συχνά φλεγμαίνει και πονά.Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή καθώς όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται όχι μόνο η παραμόρφωση αλλά επηρεάζονται και τα υπόλοιπα δάκτυλα όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην επόμενη εικόνα.

Θεραπεία

Τι είδους θεραπεία έχουμε να επιλέξουμε για το “κότσι”? Η απάντηση είναι σαφής.ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ και μόνο ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.Οι συντηρητικές θεραπείες με νάρθηκες απλά ΔΕν έχουν καμία δυνατότητα αντιστροφής της εξέλιξης πόσο μάλλον διόρθωσης της παραμόρφωσης.

ΠΌΤΕ?  Η απάντηση είναι όταν η παραμόρφωση δυσκολεύει την καθημερινότητα ειδικά όταν πονά μετά από έστω και μικρή δραστηριότητα. Από τη στιγμή που αρχίσει να πονά η άρθρωση (η άρθρωση και όχι η προεξοχή) με την καθημερινή δραστηριότητα είναι ένδειξη για πιθανή αρθρίτιδα που ξεκινά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά έγκαιρα. Από την άλλη θα υποστηρίξω ότι το χειρουργείο για αισθητικούς μόνο λόγους δεν είναι και τόσο σωστό.

Πρίν την επέμβαση και 6 εβδομάδες μετά

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ?  Αυτό είναι απόφαση του ιατρού και εξαρτάται από το είδος της παραμόρφωσης,τις γωνίες που θα μετρήσει στις ακτινογραφίες και τις συνοδές βλάβες στις παρακείμενες αρθρώσεις. Μιλάμε πάντα για διορθωτικές οστεοτομίες σε συνδυασμό με διορθώσεις στα μαλακά μόρια.  Επεμβάσεις μόνο μαλακών μορίων ή ακόμη χειρότερα αφαίρεσης μόνο της προεξοχής ΔΕΝ έχουν αποτέλεσμα,ΔΕΝ είναι ουσιαστικά θεραπείες.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Συνήθως ο ασθενής βαδίζει άμεσα μετεγχειρητικά με το ειδικό παπούτσι για διάστημα 6-8 εβδομάδων. Η νοσηλεία είναι 1 ημέρας.

 

 

Related Posts