Ανατομία

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται αποτελείται από σπονδύλους τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ο σπονδυλικός σωλήνας μέσα στον οποίο υπάρχει ο νωτιαίος μυελός και τα νωτιαία νεύρα που νευρών τα άνω και κάτω άκρα και τον κορμό. Οι σπόνδυλοι συνδέονται μεταξύ τους με τις σπονδυλικές αρθρώσεις στο πίσω μέρος και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων.

Παθοφυσιολογία

Εικόνα 1
Εικόνα 2. Αξονική τομογραφία σπονδυλικής στένωσης οσφυικής μοίρας.

Με την πρόοδο της ηλικίας αρχίζει η εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στένωση. Οστεόφυτα, προβολές δίσκων και παχύνσεις των συνδέσμων περιορίζουν το εμβαδό του σπονδυλικού σωλήνα, το χώρο δηλαδή που έχει ο νωτιαίος μυελός και τα νωτιαία νεύρα. Η συνεχής πίεση στο νωτιαίο μυελό ή τα νωτιαία νεύρα έχει συμπτωματολογία ανάλογα με την περιοχή της στένωσης.

Εικόνα 3. Σπονδυλική στένωση αυχενικής μοίρας με αρχόμενη μυελοπάθεια

Η εικόνα 2 παρμένη από αξονική τομογραφία οσφυικής μοίρας δείχνει με γλαφυρό τρόπο τα παραπάνω. Το μαύρο βέλος δείχνει την πάχυνση των συνδέσμων, το μπλέ ένα οστεόφυτο και ο κόκκινος κύκλος τον χώρο που έχει απομείνει για τα νωτιαία νεύρα.

Η εικόνα 3, παρμένη από μαγνητική τομογραφία δείχνει σπονδυλική στένωση με σημαντική πίεση στον νωτιαίο μυελό.Με το μπλέ βέλος ο νωτιαίος μυελός, ενώ το πράσινο βέλος δείχνει εστία αυχενικής μυελοπάθειας.Πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση σπονδυλικής στένωσης η οποία χρειάζεται γρήγορα χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.

 

 

 

Συμπτώματα

Εικόνα 4. Η διαλείπουσα χωλότητα σχηματικά

Στην περίπτωση της σπονδυλική στένωσης στην οσφυική μοίρα το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα. Ο ασθενής μετά από βάδιση ορισμένης απόστασης παρουσιάζει πόνο στα κάτω άκρα που τον αναγκάζει να σταματήσει. Αφού καθίσει για λίγο είναι έτοιμος να ξαναπερπατήσει. Ανάλογα με τη βαρύτητα της στένωσης είναι και η απόσταση που μπορεί ο ασθενής να βαδίσει πριν χρειαστεί να σταματήσει. πόνος στην οσφύ και τα κάτω άκρα υπάρχει και στην ορθοστασία. Σ’αυτή την περίπτωση ο ασθενής είναι αναγκασμένος να ακουμπά κάπου με το χέρι του για να ανακουφίζεται. Ιδιαίτερη περίπτωση η σπονδυλική στένωση της αυχενικής μοίρας όπου στην περίπτωση αυχενικής μυελοπάθειας υπάρχει νευρολογική σημειολογία από άνω και κάτω άκρα.

 

 

Θεραπεία

 

Related Posts