Αίτια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνή πάθηση αφορά που κυρίως γυναίκες και οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου  κατά τη διέλευση του στον καρπό κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Ανατομικά υπάρχει πάχυνση του συνδέσμου, μείωση του χώρου κάτω από αυτόν και πίεση στο μέσο νεύρο που περνά εκεί.

Συμπτώματα

Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση πόνου και “μουδιάσματος” στις περιοχές που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Έτσι πόνος και μούδιασμα εμφανίζεται στην παλάμη και τα δάκτυλα εκτός από τον μισό παράμεσο,τον μικρό και την περιοχή σε ευθεία με αυτά τα δάκτυλα.

Τα συμπτώματα χαρακτηριστικά επιδεινώνονται μετά από κόπωση και τη νύχτα. Στις περιπτώσεις που πιέζεται ο κινητικός κλάδος του νεύρου που νευρώνει τους ίδιους μύες του αντίχειρα (θέναρ), μειώνεται η δύναμη της αντίθεσης συνεπακόλουθα της σύλληψης οπότε αρχίζουν να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι. Η πορεία του συνδρόμου είναι εξελικτική και σε άλλοτε άλλο χρόνο καταλήγει σε κατάσταση με συνεχή πόνο και “μούδιασμα”.

Διάγνωση-Θεραπεία

Η διάγνωση και σταδιοποίηση του συνδρόμου γίνεται με ηλεκτρομυογράφημα. Στα αρχικά στάδια μπορεί να επιχειρηθεί έγχυση κορτιζόνης με ικανοποιητικά αποτελέσματα όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική ειδικά όταν πιέζεται ο κινητικός κλάδος γιατί τότε οι βλάβες είναι μή αναστρέψιμες πλήρως.

Στο χειρουργείο γίνεται διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και απελευθέρωση του μέσου νεύρου.Υπάρχουν δύο μέθοδοι, η ανοιχτή και η ενδοσκοπική. Στην ανοιχτή μέθοδο η τομή μήκους 4 εκατοστών γίνεται κατά μήκος του καρπού και τέμνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Στην ενδοσκοπική μέθοδο γίεται πολύ μικρότερη τομή εγκάρσια στον καρπό και η διατομή του συνδέσμου γίνεται εσωτερικά με ειδική συσκευή.

 

 

Πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής η γρηγορότερη αποκατάσταση. Σχετικά μειονεκτήματα το αυξημένο κόστος λόγω αναλώσιμων υλικών και ίσως ελαφρά αυξημένο ποσοστό επιπλοκών. Και στις δύο περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς νοσηλεία.

 

Related Posts