Ο Αχίλλειος είναι ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος.Κάμπτει το πόδι προς τα κάτω και ουσιαστικά με αυτόν περπατάμε.Απώλεια της λειτουργίας του ισοδυναμεί με σημαντικού βαθμού αναπηρία.

Η ρήξη του αχιλλείου επισυμβαίνει συνήθως σε έναν ήδη εξασθενημένο τένοντα λόγω χρόνιας επαναλαμβανόμενης φλεγμονής.

Ένα συχνό σενάριο αφορά άνδρα μέσης ηλικίας που ασχολείται με σπόρ όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Περιγράφει τη στιγμή της ρήξης “σαν κλοτσιά στο πίσω μέρος του ποδιού”.

 

 

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία.

Στην διπλανή εικόνα φαίνεται  η ρήξη του τένοντα (μπλέ βέλη) και το αιμάτωμα (λευκή περιοχή ανάμεσα στα βέλη).

Η θεραπεία της ρήξης του αχιλλείου ειδικά όταν είναι πλήρης είναι χειρουργική.

Η απλούστερη περίπτωση αφορά τελικοτελική συρραφή των δύο τμημάτων του τένοντα.

 

Σε περιπτώσεις όμως που η ποιότητα του τένοντα είναι κακή χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές ενίσχυσης της συρραφής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο τένοντας του μακρού πελματικού, του μακρού καμπτήρα του μεγάλου δακτύλου  και λωρίδα της απονεύρωσης του γαστροκνημίου. Επίσης σε περίπτωση ρήξης πολύ χαμηλά στην κατάφυσή του στην πτέρνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άγκυρες στερέωσης.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής βαδίζει για 3 εβδομάδες με την ειδική μπότα ακινητοποίησης σε κάμψη και χωρίς φόρτιση.Ακολουθούν άλλες 5 εβδομάδες περίπου με πλήρη φόρτιση και σταδιακή μείωση της γωνίας κάμψης.Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά τους 6 μήνες.