Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα εννοούμε την σταδιακή εκφύλιση και καταστροφή μιας άρθρωσης.Η οστεοαρθρίτιδα είναι πάθηση εξελικτική που διαδράμει συνήθως πολλά χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων έως ότου να καταλήξει στην πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.

Η πάθηση δεν αφορά μόνο στη φθορά του αρθρικού χόνδρου (το λείο υλικό που έχουν οι αρθρώσεις αλλά και το οστό που βρίσκεται κάτω από αυτόν και τον στηρίζει καθώς και τα μαλακά μόρια που την περιβάλλουν.Έτσι με την σταδιακή καταστροφή των παραπάνω στοιχείων έχουμε και εμφανείς παραμορφώσεις (“στραβώνουν” τα γόνατα ή τα δάκτυλα των χεριών).

Στα αρχικά στάδια έχουμε πόνο κυρίως στην αρχή της κίνησης μετά από ανάπαυση που υποχωρεί γρήγορα.Επανέρχεται μετά από πολύωρη δραστηριότητα.Επίσης πόνος υπάρχει στην δραστηριότητα που φορτίζει ιδιαίτερα την άρθρωση π.χ. ανέβασμα σκάλας. Ο πόνος υποχωρεί στην αρχή με ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπείας. Απαραίτητη βέβαια και η τροποποίηση της καθημερινής δραστηριότητας.Η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού είναι αρκετά αποτελεσματική στο να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την κινητικότητα της άρθρωσης για χρονικό διάστημα συνήθως μηνών.Οι ενδαρθρικές βέβαια έχουν κλινικό αποτέλεσμα ΜΟΝΟ σε αρχικά στάδια της πάθησης. Η εφαρμογή τους σε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα είναι άσκοπη.’Οσο εξελίσσεται η πάθηση μειώνεται συνεχώς η ικανότητα για δραστηριότητα και αυξάνουν αντίστοιχα ο πόνος και η ανάγκη εφαρμογής θεραπειών.

Στα τελικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας και με κριτήρια τον πόνο και την δυσλειτουργικότητα η αρθροπλαστική είναι η τελική λύση.Η σημερινή ιατρική τεχνολογία έχει αναπτύξει αξιόπιστα υλικά όχι μόνο για τις μεγάλες αρθρώσεις όπως ισχίο γόνατο ώμος και πρόσφατα ποδοκνημική και αγκώνας αλλά και για τις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων σε χέρια και πόδια

Φυσιολογικό Οστεοαρθριτικό γόνατο

.

Η σταδιακή εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακτινολογική απεικόνιση των δύο ισχίων
Φυσιολογικό αριστερά και αρθριτικό ισχίο δεξιά

 

 

 


 

 

 

 

Οστεοαρθρίτιδα φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων στα δάκτυλα του χεριού

 

Related Posts