Εγκάρσια τομή του ταρσιαίου σωλήνα

Συμπτώματα

Πόνος και μούδιασμα στην έσω πλευρά του πέλματος που χειροτερεύει με την κόπωση αλλά και τη νύχτα . Πιθανή αιτία στην παγίδευση και πίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου  στην διαδρομή του μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα.

Είναι η πιό συχνή παγιδευτική νευροπάθεια της ποδοκνημικής και του άκρου πόδα, το ανάλογο του καρπιαίου σωλήνα στο χέρι. Ο ταρσιαίος σωλήνας βρίσκεται στην έσω πλευρά της ποδοκνημικής κάτω από το έσω σφυρό . Aφορίζεται από τα οστά της περιοχής(πυθμένας) και τον λακιδωτό σύνδεσμο(οροφή).

Συνθλιπτικά τραύματα της περιοχής,κατάγματα αλλά και σοβαρά διαστρέμματα αποτελούν αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου. Χωροκατακτιτικές ανωμαλίες μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα όπως φλεβικοί κιρσοί,γάγγλια αλλά και όγκοι είναι επίσης αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης του συνδρόμου. ανατομικές”ανωμαλίες’ όπως εκσεσημασμένη βλαισότητα ποδοκνημικής επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα..

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση υποβοηθούμενη από μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα.

Η θεραπεία αρχικά συντηρητική στα πρώτα στάδια με ορθωτικά πέλματα ,αντιφλεγμονώδη,φυσιοθεραπεία και τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης μπορεί να έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Διαφορετικά, επί εμμονής των συμπτωμάτων η χειρουργική διάνοιξη του ταρσιαίου σωλήνα επιφέρει αποσυμπίεση του νεύρου και ίαση των συμπτωμάτων.

Related Posts